Prachtige eerste editie

De eerste uitgave van de veldrit die de jongens van start-box op stapel zetten, was een groot succes. Organisatorisch was alles tot in de puntjes in orde. Ook sportief mochten de verschillende wedstrijden gezien worden met als hoogtepunten de overwinningen van wereldkampioen Jens Dekker bij de juniores en Laura Verdonschot bij de dames.

Op en prachtig parcours met tal van mogelijkheden gingen eerst de nieuwelingen van start. Het werd een spannend kijkstuk waarbij vijf renners mekaar geen duimbreed prijsgaven. Even leek Vince Van den Eynde, zaterdag winnaar in Middelkerke, de beslissing te kunnen forceren. Maar de anderen lieten niet begaan. Het was uiteindelijk Lloyd Sprangers die wachtte tot de laatste ronde om zijn scherpste pijl af te schieten. Hij sloeg een klein kloofje en hield stand tot op de streep. Zoals in Koksijde een duin naar Herijgers en Albert genoemd werd, zo krijgt nu ook een Ekselse duin de naam van Sprangers.

“Een hele eer”, lachte de winnaar. “Op papier oogt deze zege misschien niet zo groot als die van Hoogstraten, Baal of Francorchamps. Maar ik ben er toch wel heel blij mee.” Streekrenner Ryan Cortjens speelde geen hoofdrol. “Zaterdag in Middelkerke was ik ook al niet goed”, zuchtte de Limburgse nieuwelingenkampioen. “Daar ben ik ten val gekomen in een koude plas. En blijkbaar heb ik me toen ook bezeerd aan de rug en dat speelde me vandaag toch wel parten.” Michael Bervoets uit Zolder had ook veel van deze wedstrijd verwacht maar door een haperende ketting kon hij zijn kansen niet voluit verdedigen.

Bij de juniores ging de overwinning naar wereldkampioen Jens Dekker die sinds nieuwjaar nog geen enkele cross verloor en dat ook in Eksel niet deed. Nochtans was de Nederlander niet goed weg. “Ik startte met tubes zonder profiel omdat er nogal veel door het zand moest gereden worden”, gaf hij daar achteraf als verklaring voor. “Maar dat bleek al vlug geen goede keuze waardoor ik in de eerste ronde een paar slippertjes maakte en dan maar vlug van fiets veranderde. Nadien ging het een pak beter.“ 

Dekker kwam vlug bij de drie leiders aansluiten, bleef even in hun spoor om dat na goed twintig minuten wedstrijd alleen aan de haal te gaan en met ruime voorsprong te winnen. “Een prachtig parcours”, bewierookte hij de organisatoren. “Omdat het zand door de regen er nogal vast bijlag was het misschien iets te snel. Maar dat heeft me niet kunnen weerhouden om toch te winnen.”

En dan de dames. Het gebeurt niet vaak dat ze in kleinere wedstrijden in een aparte wedstrijd mogen aantreden. En die kans hebben ze met beide handen gegrepen. De inrichters kregen een mooi deelnemersveld aan de start met als grote trekpleister Laura Verdonschot uit het naburige Lommel. “Ik ben hier wel favoriet, maar dat maakt het voor mij extra moeilijk om te winnen”, zei ze vooraf. Bovendien is ze niet gewoon om de wedstrijd te maken en echt voor winst te strijden. Maar Laura deed dit perfect. Ze nam meteen na de start de leiding. Karen Verhestraeten spartelde nog een tijdje tegen maar moest zich uiteindelijk toch definitief gewonnen geven.

Bron – Het Belang van Limburg