Hoe komt het dat je ooit gestart bent met fotografie? Was er iemand die je daarbij geholpen heeft, of je heeft overgehaald?

Als wieler en veldritfan kwam ik bijna tien jaar geleden voor het eerst op een veldrit. Eerst gewoon als supporter, later als echte fan. Aangezien er weinig interesse was in het jeugdveldrijden groeide het idee om van hen foto’s te maken en te delen op Facebook. Zo kochten mijn broer en ik samen onze eerste camera. Zo zette ik mijn eerste stapjes in de fotografie.

Al snel groeide de passie verder uit en kwam er interesse in meerdere takken van de fotografie. Zo trek ik er graag op uit om oude gebouwen in de mijnstreek vast te leggen op de gevoelige plaat. Ook huwelijken, vromsels en communies vastleggen voor het nageslacht horen bij mijn interesses. Babyshoots en evenementen horen ook tot de passie.

Waarom is fotografie jou grote passie?

Omdat ik op deze manier vele mooie momenten vast kan leggen voor de geschiedenis. Maar ook omdat er zoveel facetten zijn die je steeds kan ontdekken. Ik heb het gevoel dat ik steeds nieuwe dingen kan proberen en zo mijn kennis bij kan schaven.

Heb je buiten fotografie nog andere passies? Kun je hier wat meer over vertellen?

Uit de interesse voor het veldrijden groeide ook de passie om zelf te fietsen en zo aan de conditie te werken. Maar de fotografie zorgde ook voor een uitbreiding van de passie. Samen met mijn broer ontdekte ik dat er van uit de perswereld voor de veldritjeugd zeer weinig gedaan werd. Zo ontstond start-box.be een website waar we de veldrijdende jeugd in beeld brengen met artikels en fotoverhalen.

Hoeveel tijd besteed je ongeveer aan fotografie? Heeft fotografie een belangrijke rol in je leven?

Er kruipt toch heel wat tijd in de fotografie. Ik ben er toch een tiental uur per week mee bezig. Het heeft een belangrijke rol in mijn leven. Zo ben ik er elke dag mee bezig, is het niet met het maken van de foto’s dan is het wel met het afwerken van het materiaal. Of het kijken naar andere fotografen om de kennis bij te schaven. Ondertussen ben ik ook bezig met van de hobby een beroep te maken. Binnenkort start ik als zelfstandig fotograaf in bij beroep.

Heb je je camera altijd opzak? Waarom wel/niet?

Ik heb mijn camera niet altijd opzak. Het materiaal is wat te duur om elke dag mee te zeulen. Toch loop ik al even met het idee om een goedkoper model aan te schaffen en bijvoorbeeld in de auto te leggen. Want je komt vaak onverwacht mooie dingen tegen zoals bvb een zonsopgang op een mooie winterochtend.

Is er iemand naar wiens werk je opkijkt? Heb je een idool?

Ik kijk enorm op naar een aantal andere fotografen. Mensen uit het veld die op een speciale manier alles vast proberen te leggen. Mijn grootste idool is Balint Hamvas een Hongaarse veldritfotograaf. Hij brengt het hele gebeuren op een speciale manier in beeld.

Zou je je leven kunnen inbeelden zonder fotografie?

Ik zou me geen leven zonder fotografie in kunnen denken. Het nam ondertussen een deel in van mijn leven. Ik zou me geen dag meer zonder kunnen voorstellen eigenlijk.

Vind je van jezelf dat je goed bent in wat je doet?

Ik vind van mezelf dat ik een betere fotograaf ben dan ik zeven jaar geleden was. Maar ik moet nog zoveel leren. Dus ik ben goed in wat ik kan, maar kan nog zeker lang niet alles.

Met welke camera ben je gestart? Wat was je eerste camera? Gebruik je deze nog veel?

Het echte werk is begonnen met de Nikon D7000 een gewone camera met verwisselbare lenzen. Het was een zeer fijn toestel om de eerste stapjes te zetten. Ondertussen is het helemaal versleten. Af en toe neem ik het nog eens vast, maar echt gebruiken doe ik het niet meer.  Na de D7000 volgde de D7100 een toestel waarmee we weer iets meer konden. Twee jaar geleden kocht ik mijn eerst full frame camera de D750 mijn beste toestel ooit. Naast de toestellen kwamen er ook heel wat lenzen bij.

Wat vind je het leukste om te fotograferen?

Eigenlijk heb ik niet echt een voorkeur of iets wat ik echt het leukste vind. Het meeste tijd kruipt in de winter in het fotograferen van veldrijden. De rest van het jaar staat in het teken van huwelijken, communies en vormsel en andere projectjes.